Εφημεριδάκι με online ενημέρωση για επαγγελματίες υγείας

 

 

Προσφορά για τους συναδέλφους επιστήμονες υγείας

Τηλ.: 210 3641 067    Fax: 210 3601 762    Email: idea@eurolab.gr

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021

Tο ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ διαγράφει όσα δημοσιεύματα έχουν χάσει πλέον την επικαιρότητά τους.

 

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ

 

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ

 

ΤΕΣΤ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κίνδυνος εξάπλωσης της «Όμικρον» στην Ευρώπη

Ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Όμικρον του νέου κοροναϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός» ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Στην έκθεση εκτίμησης του κινδύνου το ECDC αναφέρει ότι «το γενικό επίπεδο κινδύνου για την ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο» όσον αφορά αυτή τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, κρίνεται «υψηλό έως πολύ υψηλό».

Εκτός από τη Νότια Αφρική, κρούσματα της Όμικρον έχουν καταγραφεί στο Μαλάουι, στο Ισραήλ (ένα πρόσωπο που έφτασε στη χώρα από το Μαλάουι), στο Χονγκ Κονγκ και στο Βέλγιο.

(Αναρτήθηκε: 28/11/2021)

 

 

Foundation year για τους νέους απόφοιτους ιατρικής

7ετείς οι σπουδές ιατρικής στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το «foundation year» το οποίο εισηγήθηκε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) στις αρχές του μήνα, προβλέπεται πριν από την έναρξη του αγροτικού και της ειδικότητας, η μεταπτυχιακή κλινική εκπαίδευση των πτυχιούχων των ιατρικών σχολών σε δύο φάσεις, η πρώτη σε νοσοκομεία του ΕΣΥ για 6 μήνες και η δεύτερη σε Αγροτικά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας για άλλους 6 μήνες.

Στο προσχέδιο που έχει εγκριθεί, το πρόγραμμα αναφέρεται ως «έμμισθο» και «πιλοτικό» για τους νέους πτυχιούχους που θα ορκιστούν τον Φεβρουάριο 2022 (70-100 γιατροί).  Ωστόσο, δεν δίνεται καμία άλλη πληροφορία για το ύψος του μισθού των νέων αυτών γιατρών που προφανώς θα υπολείπεται των ειδικευόμενων (Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για χρηματοδότηση από προγράμματα ΕΣΠΑ με μισθούς της τάξης των 500 ευρώ).

Σύμφωνα με τους αντιδρώντες στα κυβερνητικά σχέδια για το foundation year, δίπλα στις χιλιάδες κενές θέσεις ειδικευόμενων θα θεσμοθετηθούν στα νοσοκομεία άλλες θέσεις, όπου μάλιστα θα υπάρχει «ηλεκτρονική λίστα προτεραιότητας» και οι γιατροί που θα τις καταλάβουν δεν θα είναι ούτε ειδικευόμενοι ούτε αγροτικοί αλλά «μαθητευόμενοι πρακτικής άσκησης», δηλ. «παιδιά «για όλες τις δουλειές», που θα καλύπτουν κενά παντός είδους προσωπικού.

(Αναρτήθηκε: 27/11/2021)

 

 

Μακρόχρονη Covid (Long Covid ή PASC)

5 – 20% των ασθενών με COVID-19 έχουν συμπτώματα που εμμένουν ή εμφανίζονται 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη.  Αυτοί οι ασθενείς χαρακτηρίζονται ότι πάσχουν από Μακρόχρονη Covid (Long Covid).  Ορισμένοι ειδικοί προτιμούν γι αυτή τη νοσηρή κατάσταση τον όρο PASC (Post Acute Sequelae of Covid-19).

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της μακρόχρονης Covid είναι:

-       Εύκολη κόπωση

-       Ζάλη

-       Πυρετός (δέκατα ή υψηλότερος)

-       Διάχυτα νυγμώδη άλγη (καρφίτσες και βελόνες – pins and needles)

-       Μεταβολές στην ψυχική διάθεση (π.χ. κατάθλιψη)

Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να διαρκέσουν επί μήνες και συνήθως απαιτούν εργαστηριακό έλεγχο και θεραπεία από ειδικό.

(Αναρτήθηκε: 7/11/2021)

 

 

CDC: Η μετάλλαξη Δέλτα δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσο στα παιδιά

Αυξήθηκε όμως η νοσηρότητα

Η μετάλλαξη Δέλτα του κοροναϊού δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση στα παιδιά και τους εφήβους, σε σύγκριση με άλλα στελέχη, σύμφωνα με το CDC.

Η ανησυχία για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η Δέλτα στις μικρότερες ηλικίες αυξάνεται εδώ και πολλές εβδομάδες, καθώς καταγράφεται ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός παιδιών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με Covid-19.

Τo CDC συνέκρινε κατά κύριο λόγο την περίοδο από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τα μέσα Ιουνίου με εκείνην από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όταν η μετάλλαξη Δέλτα επικράτησε στις ΗΠΑ.  Διαπιστώθηκε, μεταξύ των άλλων, ότι το ποσοστό των παιδιών και εφήβων (0-17 ετών) που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 πενταπλασιάστηκε.

(Αναρτήθηκε: 10/10/2021)

 

 

Ταχεία διάγνωση των ουρολοιμώξεων

Η ανίχνευση της καταλάσης στα ούρα έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία ως μέθοδος ταχείας διάγνωσης των ουρολοιμώξεων.

Η εξέταση είναι χαμηλού κόστους, πολύ γρήγορη (αποτέλεσμα σε 2 λεπτά) και περισσότερο αξιόπιστη συγκριτικά με τις ταινίες ούρων.  Εννοείται ότι ως μέθοδος αναφοράς παραμένει η ουροκαλλιέργεια, η οποία όμως έχει το μειονέκτημα της χρονικής καθυστέρησης στην εξαγωγή αποτελέσματος.

Το κιτ Urifast για την ανίχνευση της καταλάσης διατίθεται από την Ελληνική εταιρεία Eurolab

(Ενημερώθηκε: 3/10/2021)

 

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας