Εφημεριδάκι με online ενημέρωση για επαγγελματίες υγείας

 

 

Προσφορά για τους συναδέλφους επιστήμονες υγείας

από τα Ιατρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια ΙΔΕΑ

Τηλ.: 210 3609 363,   Fax: 210 3601 762,   Email: idea@eurolab.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Ιουλίου 2023

Το ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ διαγράφει όσα δημοσιεύματα έχουν χάσει πλέον την επικαιρότητά τους.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ

 

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ

 

ΤΕΣΤ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα nanobots στη διαγνωστική

Ο κόσμος των διαγνωστικών διέρχεται μια επανάσταση με την εμφάνιση των νανορομπότ (nanobots) στις ιατρικές εξετάσεις.

Τα νανορομπότ είναι μικροσκοπικές συσκευές που μπορούν να προγραμματιστούν για να εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες, όπως η ανίχνευση και η σύνδεση σε συγκεκριμένα μόρια ή κύτταρα στο σώμα.  Αυτή η ικανότητα τα καθιστά ιδανικά για χρήση σε διαγνωστικά τεστ, καθώς μπορούν να σχεδιαστούν για να στοχεύουν και να αναγνωρίζουν συγκεκριμένους βιοδείκτες που υποδεικνύουν την παρουσία μιας ασθένειας. Χρησιμοποιώντας νανορομπότ για την ανίχνευση αυτών των βιοδεικτών, οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα μπορούν να λάβουν πιο ακριβείς και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του ασθενούς, οδηγώντας σε καλύτερα ενημερωμένες αποφάσεις θεραπείας και βελτιωμένα αποτελέσματα.

Μία από τις πιο υποσχόμενες εφαρμογές των νανορομπότ στη διάγνωση είναι στον τομέα της ανίχνευσης καρκίνου.  Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου, αλλά οι παραδοσιακές διαγνωστικές μέθοδοι, όπως οι βιοψίες και οι απεικονιστικές σαρώσεις, μπορεί να είναι επεμβατικές, χρονοβόρες και μερικές φορές ανακριβείς.  Τα νανορομπότ προσφέρουν μια λιγότερο επεμβατική και μεγαλύτερης αξιοπιστίας  εναλλακτική λύση, καθώς μπορούν να κατασκευαστούν για να στοχεύουν και να συνδέονται με καρκινικά κύτταρα ή βιοδείκτες ειδικούς για όγκους.  Μόλις συνδεθούν, τα νανορομπότ μπορούν να αναμεταδώσουν πληροφορίες σχετικά με τη θέση και τα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων, επιτρέποντας την έγκαιρη και πιο ακριβή διάγνωση.

Εκτός από την ανίχνευση καρκίνου, τα νανορομπότ διερευνώνται επίσης για τις δυνατότητές τους στη διάγνωση και παρακολούθηση άλλων ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Για παράδειγμα, οι ερευνητές αναπτύσσουν νανορομπότ που μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία πλακών αμυλοειδούς-βήτα, χαρακτηριστικό της νόσου του Αλτσχάιμερ, στον εγκέφαλο.  Με την έγκαιρη ανίχνευση αυτών των πλακών, μπορεί να είναι δυνατή η παρέμβαση και η επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

(Αναρτήθηκε: 16/7/2023)

 

 

Ιός Δυτικού Νείλου: 32 θάνατοι το 2022

Η επιδημία iού του Δυτικού Νείλου φαίνεται πως έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της για το 2022, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες δεν καταγράφονται νέα περιστατικά.  Όπως προκύπτει από τα στατιστικά το 2022 ήταν η τρίτη δυσκολότερη χρονιά, μετά το 2018 (όταν καταγράφηκαν 242 περιστατικά με προσβολή του ΚΝΣ και 47 θάνατοι) και το 2010, (όταν διαπιστώθηκαν 197 νευρολογικά περιστατικά και 35 θάνατοι).  Στα 13 χρόνια έχουν καταγραφεί συνολικά 229 θάνατοι, σε 922 περιστατικά με προσβολή του ΚΝΣ.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από την αρχή της περιόδου 2022, μέχρι 15/11/2022, είχαν διαγνωστεί συνολικά 285 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 184 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 101 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα) και δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

(Αναρτήθηκε: 31/12/2022)

 

 

Κίνδυνος καρκίνου για τα παιδιά από κατεψυγμένα έμβρυα;

Τα παιδιά που γεννιούνται από κατεψυγμένα έμβρυα στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου αργότερα στη ζωή τους, εκτιμά μια νέα επιστημονική έρευνα από τη Σουηδία.

Η εν λόγω διαδικασία περιλαμβάνει την γονιμοποίηση ενός ωαρίου από σπερματοζωάρια στο εργαστήριο, την κατάψυξη του και μετά από καιρό την απόψυξη του ώστε να γίνει η εμφύτευση του στη μήτρα της υποψήφιας μητέρας.

Οι ερευνητές του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Σουηδικού Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLOS Medicine, ανέλυσαν στοιχεία από τέσσερις σκανδιναβικές χώρες (Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία) για σχεδόν 8 εκατομμύρια παιδιά.  Από αυτά, σχεδόν 172.000 (το 2,2%) είχαν γεννηθεί με κάποια τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μεταξύ των οποίων 22.630 μετά από μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου.

Καρκίνο εμφάνισαν 48 παιδιά προερχόμενα από κατεψυγμένο έμβρυο, 329 παιδιά μετά γενικά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και 16.124 μετά από φυσιολογική σύλληψη.  Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά από κατεψυγμένο έμβρυο είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σε σχέση είτε με τα παιδιά που είχαν γεννηθεί κανονικά, είτε εκείνα με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλά χωρίς κατεψυγμένο έμβρυο.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ενδείξεις ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για βραχυπρόθεσμα προβλήματα υγείας, αλλά δεν ήταν σαφές κατά πόσο υπάρχει και πιο μακροπρόθεσμος κίνδυνος, π.χ. για καρκίνο. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι συχνότεροι καρκίνοι στην περίπτωση κατεψυγμένου εμβρύου, είναι η λευχαιμία και οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι τα ευρήματα τους θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με επιφύλαξη, επειδή ο αριθμός των παιδιών που εμφάνισαν καρκίνο (48) ήταν μικρός.  Γι’ αυτό χρειάζονται περισσότερες μελέτες, ώστε να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ καρκίνου και χρησιμοποίησης κατεψυγμένου εμβρύου.

(Αναρτήθηκε: 11/9/2022)

 

 

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας