Εφημεριδάκι με online ενημέρωση για επαγγελματίες υγείας

 

 

Προσφορά για τους συναδέλφους επιστήμονες υγείας

Τηλ.: 210 3609 363,   Email: idea@eurolab.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020

Το ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ διαγράφει όσα δημοσιεύματα έχουν χάσει πλέον την επικαιρότητά τους.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ

 

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ

 

ΤΕΣΤ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μακροχρόνιες επιδράσεις του κοροναϊού στην υγεία

Παρόλο που η παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της στην οξεία λοίμωξη COVID-19, που προκαλεί ο νέος κοροναϊός SARS-CoV-2, όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο προσκήνιο σχετικά με τη νοσηρότητα μετά την οξεία λοίμωξη.  Τουλάχιστον δύο άλλες νοσολογικές οντότητες συσχετιζόμενες με τον ιό SARS-CoV-2 έχουν περιγραφεί, μια σπάνια υπερφλεγμονώδης αντίδραση αμέσως μετά την οξεία νόσο, και μία καθυστερημένη φλεγμονώδης ιολογική επακόλουθη κατάσταση.

Τα ευρήματα αυτά περιγράφονται στην πρόσφατη δημοσίευση των S.D. Datta και συνεργατών στο περιοδικό JAMA (A Proposed Framework and Timeline of the Spectrum of Disease Due to SARS-CoV-2 Infection Illness Beyond Acute Infection and Public Health Implications, JAMA. November 18, 2020).

Η οξεία λοίμωξη COVID-19 είναι η πιο καλά μελετημένη και διαρκεί από μερικές μέρες έως και εβδομάδες. Η έναρξη των συμπτωμάτων (βήχας, πυρετός, δύσπνοια) σχετίζεται με τον πολλαπλασιασμό του ιού και την αρχική ανοσολογική απάντηση του ξενιστή. Ασυμπτωματική λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί σε ορισμένο αριθμό ασθενών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμφάνιση μεταγενέστερων επιπλοκών δεν συσχετίζεται απαραίτητα με προηγούμενη συμπτωματική νόσο.

Μία σπάνια πολυσυστηματική φλεγμονώδης νόσος μπορεί να εμφανιστεί ακόμα σε διαφορετικά συστήματα από εκείνα που προσβάλλονται κατά την οξεία φάση μετά την κάθαρση του ιού SARS-CoV-2 από τον οργανισμό.

Αυτό το φλεγμονώδες σύνδρομο που εμφανίζεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, πιθανά οφείλεται σε μια ανεξέλεγκτη ανοσολογική απάντηση του ξενιστή και εμφανίζεται 2 έως 5 εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από το καρδιαγγειακό και το γαστρεντερικό σύστημα, με δερματολογικές και βλεννογονικές εκδηλώσεις παρόμοιες με τη νόσο Kawasaki στα παιδιά.  Από εργαστηριακά ευρήματα μπορεί να υπάρχουν αυξημένοι δείκτες φλεγμονής (CRP, φερριτίνη), διαταραχές πηκτικότητας, και αυξημένοι δείκτες καρδιακής βλάβης (τροπονίνη).

Καθυστερημένα επακόλουθα έχουν παρατηρηθεί σε πολλά λοιμώδη νοσήματα, όπως η νόσος του Lyme, η σύφιλη, και ο ιός Ebola.  Οι αιτίες αυτών των συμπτωμάτων δεν είναι σαφώς καθορισμένες, αλλά μπορεί να σχετίζονται με οργανική βλάβη στην οξεία φάση, εκδηλώσεις υπερφλεγμονώδους απάντησης του οργανισμού, σωματική αδυναμία ή ψυχολογική επιβάρυνση μετά από παρατεταμένη νόσο.

(Αναρτήθηκε: 1/12/2020)

 

 

Ευγονική η αντιμετώπιση της COVID-19 ;

Ο Ελβετός ιστορικός Ιατρικής Φλουρίν Κοντρό επικρίνει την χαλαρή πολιτική αντιμετώπισης του κοροναϊού της χώρας του.

«Σήμερα αποδεχόμαστε απλώς ότι ένα μέρος των ηλικιωμένων πεθαίνει, έτσι δίνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους την εντύπωση ότι είναι περιττοί ως μη παραγωγικό τμήμα της κοινωνίας και ότι ο θάνατός τους είναι κάτι το αποδεκτό», δήλωσε ο Κοντρό, ο οποίος είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Ηθικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης όπου διδάσκει Ιστορία της Ιατρικής, στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Die Zeit" (ελβετική έκδοση).

«Ως ιστορικός, το βρίσκω αρκετά τολμηρό, αλλά είναι προφανές, ότι η πολιτική αντιμετώπισης του κοροναϊού έχει τα χαρακτηριστικά εκείνης της ευγονικής που διαδόθηκε και στην Ελβετία τη δεκαετία του 1930», τόνισε ο ιστορικός.

Ο Κοντρό υποστηρίζει μια στρατηγική μηδενικού κοροναϊού. «Ο ιός θα πρέπει να εξαλειφθεί παντελώς ώστε να μην είναι δυνατές νέες μολύνσεις. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί ο θάνατος πολλών ακόμα ηλικιωμένων ανθρώπων», όπως είπε.

(Αναρτήθηκε: 1/12/2020)

 

 

Η θνητότητα από COVID εξαρτάται από τη νοσηλεία

Όλοι μας υποψιαζόμαστε ότι, όπως σε όλα τα νοσήματα, η έκβαση της COVID-19 εξαρτάται και από τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Η υποψία αυτή επαληθεύεται από  τα δεδομένα θνησιμότητας από τρεις δωδεκάδες νοσοκομεία που ελήφθησαν από τους «New York Times».  Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πιθανότητα επιβίωσης  εξαρτάται εν μέρει από τον τόπο και τον τρόπο θεραπείας ενός ασθενούς.  Στο αποκορύφωμα της πανδημίας τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ασθενείς σε ορισμένα κοινοτικά νοσοκομεία της Νέας Υόρκης είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τους αντίστοιχους ασθενείς σε ιατρικά κέντρα στα πλουσιότερα μέρη της πόλης.

«Από τους 10 θανάτους, νομίζω ότι τουλάχιστον δύο ή τρεις θα μπορούσαν να σωθούν», δήλωσε ο Alexander Andreev, γιατρός και εκπρόσωπος του σωματείου στο «Brookdale University Hospital and Medical Center», στο Μπρούκλιν.

Η ανισότητα δεν εμφανίστηκε με την εμφάνιση του ιού.  Το χάσμα της περίθαλψης μεταξύ εχόντων και μη εχόντων υπήρχε από καιρό.

Το Μανχάταν φιλοξενεί πολλά από τα πιο διάσημα ιατρικά κέντρα στον Κόσμο, που προσελκύουν πλούσιους κατοίκους με ιδιωτική ασφάλιση υγείας.  Οι άλλοι Δήμοι εξυπηρετούνται από ένα άθροισμα πανεπιστημιακών, δημοτικών και ανεξάρτητων νοσοκομείων τα οποία αντιμετωπίζουν περισσότερους ασθενείς με Medicaid ή Medicare ή χωρίς ασφάλιση.

(Αναρτήθηκε: 12/7/2020)

 

 

Πόση προστασία παρέχουν οι μάσκες

Όπως είναι γνωστό από τη Δευτέρα 4 Μαΐου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προσώπου, ιδιαίτερα μέσα σε κλειστούς χώρους.  Οι παραβάτες θα καταβάλλουν πρόστιμο 150 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση όλων των τύπων οι μάσκες είναι αποδεκτές, ακόμα και οι υφασμάτινες μάσκες, που είναι πρόσφατο προϊόν πολλαπλών χρήσεων, πλένονται και σιδερώνονται.

Όμως πόση προστασία παρέχουν οι μάσκες προσώπου από τη λοίμωξη Covid-19;

Σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών οι απλές χειρουργικές (ιατρικές) μάσκες μιας χρήσης, όταν εφαρμόζονται σωστά,  προστατεύουν αυτόν που τις φορά σε ποσοστό που φθάνει το 80%.

Αντίθετα οι νέες υφασμάτινες μάσκες πολλαπλών χρήσεων παρέχουν ελάχιστη προστασία και χρησιμοποιούνται μόνο για ψυχολογικούς λόγους και αποφυγή της επιβολής προστίμου.

Στα Ιατρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια χρησιμοποιούμε χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης, τόσο από το προσωπικό, όσο και από τους εξεταζόμενους.  Στους τελευταίους οι μάσκες χορηγούνται δωρεάν με την είσοδό τους στο χώρο.

(Αναρτήθηκε: 1?5/2020)

 

 

Τεστ κοροναϊού καθορίζει το στάδιο της λοίμωξης

Κάθε περίπτωση βήχα με πυρετό πρέπει να εξετάζεται, μεταξύ των άλλων, και για λοίμωξη COVID-19 από το νέο κοροναϊό.

Με μια απλή εξέταση αίματος προσδιορίζονται IgG και IgM αντισώματα έναντι του ιού.  Με τον τρόπο αυτό διαπιστώνεται η παρουσία λοίμωξης και προσδιορίζεται αδρά το στάδιο, καθώς τα IgM αντισώματα αντιστοιχούν κυρίως σε ενεργό λοίμωξη, ενώ τα IgG αυξάνονται στο στάδιο της αποδρομής (ανάρρωσης).  Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

(Αναρτήθηκε: 15/3/2020)

 

 

Ταχεία διάγνωση των ουρολοιμώξεων

Η ανίχνευση της καταλάσης στα ούρα έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία ως μέθοδος ταχείας διάγνωσης των ουρολοιμώξεων.

Η εξέταση είναι χαμηλού κόστους, πολύ γρήγορη (αποτέλεσμα σε 2 λεπτά) και περισσότερο αξιόπιστη συγκριτικά με τις ταινίες ούρων.  Εννοείται ότι ως μέθοδος αναφοράς παραμένει η ουροκαλλιέργεια, η οποία όμως έχει το μειονέκτημα της χρονικής καθυστέρησης στην εξαγωγή αποτελέσματος.

Το κιτ Urifast για την ανίχνευση της καταλάσης διατίθεται από την Ελληνική εταιρεία Eurolab

(Αναρτήθηκε: 31/12/2019)

 

 

Χάπι της επόμενης μέρας: Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Η επείγουσα αντισύλληψη είναι απαραίτητη όταν υπάρξει κάποια σεξουαλική επαφή χωρίς μέθοδο άλλης αντισύλληψης και υπάρχει κίνδυνος να προκύψει εγκυμοσύνη.  Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις χορηγείται το χάπι της επόμενης μέρας, το οποίο όμως δεν προκαλεί τερματισμό της εγκυμοσύνης αν έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά καθυστέρηση της ωορρηξίας ώστε να αποτραπεί η σύλληψη και η εμφύτευση.

Το χάπι της επόμενης μέρας είναι πολύ αποτελεσματικό αν ληφθεί εντός 12 ωρών από τη στιγμή της επαφής.  Ωστόσο, υπάρχει και χάπι που διατηρεί την αποτελεσματικότητά του μέχρι 72 ώρες μετά (σε μικρότερο ποσοστό βέβαια).  Όσο περνούν οι ώρες τόσο μειώνεται η αποτελεσματικότητα του χαπιού.

(Αναρτήθηκε: 31/12/2019)

 

 

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας