Εφημεριδάκι με online ενημέρωση για επαγγελματίες υγείας

 

 

Προσφορά για τους συναδέλφους από τα Ιατρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια

Σκουφά 27 (Κολωνάκι)   10673 Αθήνα.

Τηλ.: 210 3609 363,   Fax: 210 3601 762,   Email: idea@hol.gr

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2017

Το ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ διαγράφει όσα δημοσιεύματα έχουν χάσει πλέον την επικαιρότητά τους.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ

 

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ

 

ΤΕΣΤ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 

Βρείτε το χρόνο αναμονής

για όλες τις ειδικότητες στα νοσοκομεία της Αθήνας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απέσυρε η Roche το Cotellic – Επιστολή Ξανθού στην Ε.Ε.

Η εταιρεία Roche Hellas αποφάσισε να αποσύρει από τη θετική λίστα αποζημιούμενων από τον ΕΟΠΥΥ φαρμάκων το ογκολογικό σκεύασμα Cotellic (cobimetinib), το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα.  Το σκεύασμα θα εξακολουθήσει να κυκλοφορεί στη χώρα, αλλά το κόστος του (περίπου 5.000 ευρώ το κουτί) δεν θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Ήδη η Roche ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, για τη δωρεάν διάθεση του σκευάσματος αυτού σε όλους τους ασθενείς που θα βρίσκονται υπό αγωγή τη στιγμή που το προϊόν θα αποσυρθεί από τη θετική λίστα έως και την ολοκλήρωση της θεραπείας τους, έχοντας προβεί στην κατάθεση σχετικού αιτήματος στον ΕΟΦ.  Εννοείται όμως ότι νέοι ασθενείς δεν θα μπορούν να ξεκινούν αυτή την αγωγή.

Ήδη ο υπουργός υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός απέστειλε επιστολή προς τον Επίτροπο Υγείας της ΕΕ και τη διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του ΠΟΥ στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως η «κυκλοφορία νέων φαρμάκων για σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις και μάλιστα σε προσιτές τιμές, δεν μπορεί να εξαρτάται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, από το business plan της κάθε πολυεθνικής».

(Αναρτήθηκε: 5/11/2017)

 

 

   Έκθεση κάνναβης στην Αθήνα

Το Αthens Cannabis Expo 2018 γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις 12 έως τις 14 Ιανουαρίου 2018 στο Κλειστό Γυμναστήριο Tae Kwon Do του Φαλήρου, με σκοπό να ενημερώσει το ελληνικό κοινό για τα πλεονεκτήματα της ιατρικής και βιομηχανικής κάνναβης, μέσα από προβολές ντοκιμαντέρ και ομιλίες από επιστήμονες του χώρου. Παράλληλα, πλήθος εκθετών θα παρουσιάσει προϊόντα με κύριο συστατικό τους την κάνναβη.

«Οι εκθέσεις κάνναβης δεν είναι κάτι καινούργιο στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.  Είναι όμως κάτι πολύ νέο για την Ελλάδα και είμαστε πολύ χαρούμενοι που διοργανώνουμε την 1η Διεθνή Έκθεση Κάνναβης στην Αθήνα», δήλωσε η κυρία Ελένη Μπέλλου, υπεύθυνη Τύπου της διοργάνωσης, δίνοντας το στίγμα του Athens Cannabis Expo: «πρόκειται για μία εμπορική έκθεση, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 60 επιχειρηματίες στον τομέα της βιομηχανικής και ιατρικής κάνναβης, τόσο από την Ελλάδα όσο κι από το εξωτερικό».

(Αναρτήθηκε: 5/11/2017)

 

 

Απαλλαγή εισφορών κατά 50%

σε όσους έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης;

Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΕΦΚΑ υπενθυμίζοντας ότι όπως είναι γνωστό δυνάμει του άρθρου 39 παρ. 13 του Ν. 4387/2017, προβλέφθηκε η δυνατότητα των ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης, σε συνέχεια υποβολής αίτησής τους, να καταβάλουν μειωμένη κατά 50% την ασφαλιστική εισφορά που τους αναλογεί.

Από την δημοσίευση του ανωτέρω Νόμου, έχει παρέλθει ήδη 1 ½ έτος, παρά ταύτα όμως δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί η εν λόγω διάταξη.

Ο ΙΣΑ ζητεί να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι αιτήσεις των συναδέλφων και να εφαρμοσθούν όσα ο Νόμος ορίζει.

(Αναρτήθηκε: 15/10/2017)

 

 

   Καταργείται το ΚΕΕΛΠΝΟ;

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου το ΚΕΕΛΠΝΟ πρόκειται σύντομα να καταργηθεί.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσει ο οργανισμός και να αντικατασταθεί από νέο φορέα με άλλη ονομασία και με διαδικασίες fast track, ώστε να μην υπάρξει κενό κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα. Πάντως στον νέο φορέα θα ενσωματωθούν όλες οι σημερινές υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχει αποφασιστεί να γίνουν όλες οι προσπάθειες ώστε οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ να παραμείνουν στον νέο φορέα, ενώ όσοι είχαν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες του τομέα της υγείας, θα παραμείνουν εκεί και δεν θα επιστρέψουν. Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι θα επιχειρηθεί να διατηρηθούν όλες οι θέσεις των εργαζομένων ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην αποδοτικότητα των υπηρεσιών.

(Αναρτήθηκε: 15/10/2017)

 

 

  Επιδημία ιλαράς στην Ελλάδα

Ενώ κατά τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία 3ετία), κατά το τελευταίο 5μηνο αυξήθηκαν σημαντικά.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν καταγραφεί 250 κρούσματα ιλαράς έως σήμερα, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα.

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 17.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 43 θάνατοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR). Το εμβόλιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές, όπως έχει δείξει η εμπειρία από τον εμβολιασμό πολλών εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι για να επιτευχθεί πρόληψη των επιδημιών απαιτείται πολύ υψηλό επίπεδο εμβολιασμού στον πληθυσμό.

Η μόνη έγκυρη μέθοδος για να διαπιστωθεί αν ένα άτομο εμφενίζει ανοσία έναντι της ιλαράς είναι ο προσδιορισμός ειδικών IgG αντισωμάτων.

(Αναρτήθηκε: 15/10/2017)

 

 

   Μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευόμενους

Υπολογίζονται σε 6.500 οι κενές θέσεις στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μάρθας Καϊτανίδη που δημοσιεύθηκε στις 9/7/2017 στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ είδος προς εξαφάνιση είναι οι ειδικευόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των κλινικών.  Οι νέοι γιατροί, μετά την αποφοίτησή τους από τις ιατρικές σχολές της χώρας, ανοίγουν τον παγκόσμιο χάρτη επιλέγοντας μια ξένη χώρα που θα τους προσφέρει επαγγελματική ασφάλεια και προοπτική καθώς διαπιστώνουν ότι το σύστημα υγείας της χώρας μαραζώνει.

Η περίπτωση της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας είναι εξόχως αποκαλυπτική καθώς σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας εκπαιδεύονται στη συγκεκριμένη ειδικότητα μόλις πέντε νέοι γιατροί με τις υπόλοιπες 45 θέσεις να παραμένουν κενές!

Οι ειδικότητες της Ιατρικής Βιοπαθολογίας (Μικροβιολογίας) και της Αναισθησιολογίας έχουν επίσης πολλά κενά.

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον «Ευαγγελισμό», προβλέπονται 38 θέσεις για την ειδικότητα της Βιοπαθολογίας (αιμοδοσία, μικροβιολογία, ανοσολογία κλπ.), όμως μετά βίας υπηρετούν 18.  Από αυτούς δε, οι περισσότεροι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της εκπαίδευσής τους και εργάζονται με παράταση δύο ετών.

Μηδενική είναι στο ίδιο νοσοκομείο και η λίστα αναμονής στην Αναισθησιολογία, εικόνα που αντιμετωπίζει κανείς σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά την Ουρολογία: Συνολικά προβλέπονται πανελλαδικά περίπου 230 θέσεις ειδικευομένων, οι νέοι γιατροί που εκπαιδεύονται σε αντίστοιχες κλινικές δεν ξεπερνούν τους 130.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τις άλλες ειδικότητες με πολύ σοβαρότερες ελλείψεις στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ

Στην ολοένα πιο μακρά λίστα του ελληνικού brain drain σημαίνουσα θέση καταλαμβάνουν οι ειδικευόμενοι γιατροί, που αποφασίζουν να δοκιμάσουν την τύχη τους σε κάποιο νοσοκομείο του εξωτερικού.  Εκτιμάται πως τα χρόνια της κρίσης συνολικά 18.000 έλληνες γιατροί μετανάστευσαν και αυτή τη στιγμή υπηρετούν τα ξένα συστήματα υγείας.

Βάσει των επισήμων στοιχείων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), από το 2010 έως και τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου εκδόθηκαν συνολικά 9.330 πιστοποιητικά για το εξωτερικό.  Οπως προκύπτει από τα ίδια δεδομένα, Βρετανία και Γερμανία βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των ελλήνων γιατρών.

Δεδομένου ότι οι απόφοιτοι των Ιατρικών Σχολών αναζητούν στην πλειονότητά τους εκτός από επαγγελματικές προοπτικές και υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, η πυξίδα είναι πλέον κολλημένη στο εξωτερικό.

(Ενημερώθηκε: 15/10/2017)

 

 

Νέο σύστημα δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης

Νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης με βασικό χαρακτηριστικό τον «οικογενειακό γιατρό» (κάτι σαν GP του Βρετανικού NHS), προβλέπει προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, που αναμένεται να ψηφιστεί εντός Μαΐου 2017. Το νέο σύστημα θα διαθέτει τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που θα στελεχώνονται από οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και θα στεγάζονται σε μικρά ιατρεία καθώς και τις σημερινές δομές (Κέντρα Υγείας, μονάδες ΠΕΔΥ-πρώην ΕΟΠΥΥ-πρώην ΙΚΑ), που θα μετονομαστούν όλες σε Κέντρα Υγείας.  Κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει πληθυσμό ευθύνης 2.000-2.500 ατόμων (1.000 1.500 παιδιά εάν πρόκειται για «οικογενειακό παιδίατρο»). Ο οικογενειακός γιατρός θα παραπέμπει τους ασθενείς στο σύστημα Υγείας και θα κλείνει ραντεβού με εξειδικευμένους γιατρούς των Κέντρων Υγείας. Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, οι πρώτες 50 ΤΟΜΥ θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον ερχόμενο Ιούνιο και έως το τέλος του 2017 θα έχουν αναπτυχθεί 239 ΤΟΜΥ, σε 65 αστικά κέντρα.

Το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας (ΠΦΣ) θα χρηματοδοτηθεί αρχικά (και για τέσσερα έτη) από κοινοτικούς πόρους.

Ρόλο οικογενειακού γιατρού θα αναλάβουν και οι παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι των υφιστάμενων Κέντρων Υγείας, ενώ για τον πληθυσμό που δεν θα καλύπτεται από τις ΤΟΜΥ, ο ΕΟΠΥΥ θα κάνει συμβάσεις με ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς.  Οι εξειδικευμένοι γιατροί των Κέντρων Υγείας θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως το ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ οικογενειακού γιατρού και νοσοκομείου.

(Ενημερώθηκε: 15/10/2017)

 

 

Τεστ αυτοαξιολόγησης στο ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ

Το ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ στην καινούργια του σελίδα ΤΕΣΤ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ περιλαμβάνει μια σειρά από quiz  που είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε κάθε γιατρός, νοσηλευτής, διαιτολόγος ή άλλος επαγγελματίας υγείας να μπορεί να αυτοαξιολογεί τις γνώσεις του σε ένα συγκεκριμένο θέμα που τον ενδιαφέρει.

Για να δείτε τα δημοσιευμένα ως σήμερα τεστ αυτοαξιολόγησης  κάνετε «κλικ» αριστερά στο σχετικό σύνδεσμο Σελίδα 4.

(Ενημερώθηκε: 15/10/2017)

 

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας