Εφημεριδάκι με online ενημέρωση για επαγγελματίες υγείας

 

 

Προσφορά για τους συναδέλφους από τα Ιατρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια

Σκουφά 27 (Κολωνάκι)   10673 Αθήνα.

Τηλ.: 210 3609 363,   Fax: 210 3601 762,   Email: idea@hol.gr

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017

Το ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ διαγράφει όσα δημοσιεύματα έχουν χάσει πλέον την επικαιρότητά τους.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ

 

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ

 

ΤΕΣΤ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 

Βρείτε το χρόνο αναμονής

για όλες τις ειδικότητες στα νοσοκομεία της Αθήνας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Νέο σύστημα δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης

Νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης με βασικό χαρακτηριστικό τον «οικογενειακό γιατρό» (κάτι σαν GP του Βρετανικού NHS), προβλέπει προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, που αναμένεται να ψηφιστεί εντός Μαΐου 2017. Το νέο σύστημα θα διαθέτει τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που θα στελεχώνονται από οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και θα στεγάζονται σε μικρά ιατρεία καθώς και τις σημερινές δομές (Κέντρα Υγείας, μονάδες ΠΕΔΥ-πρώην ΕΟΠΥΥ-πρώην ΙΚΑ), που θα μετονομαστούν όλες σε Κέντρα Υγείας.  Κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει πληθυσμό ευθύνης 2.000-2.500 ατόμων (1.000 1.500 παιδιά εάν πρόκειται για «οικογενειακό παιδίατρο»). Ο οικογενειακός γιατρός θα παραπέμπει τους ασθενείς στο σύστημα Υγείας και θα κλείνει ραντεβού με εξειδικευμένους γιατρούς των Κέντρων Υγείας. Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, οι πρώτες 50 ΤΟΜΥ θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον ερχόμενο Ιούνιο και έως το τέλος του 2017 θα έχουν αναπτυχθεί 239 ΤΟΜΥ, σε 65 αστικά κέντρα.

Τον Μάιο μάλιστα αναμένεται να εκδοθεί προκήρυξη για προσλήψεις 3.000 επαγγελματιών υγείας, από τους οποίους οι 1.300 θα είναι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι που να αναλάβουν ρόλο οικογενειακού γιατρού. Οι γιατροί θα έχουν συμβάσεις διετούς διάρκειας με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα δύο έτη, με απολαβές επιμελητή Α’ ΕΣΥ (περίπου 1.500 ευρώ καθαρά τον μήνα) ενώ σκοπός του υπουργείου είναι να ενταχθούν με μόνιμη θέση στο ΕΣΥ.

Το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας (ΠΦΣ) θα χρηματοδοτηθεί αρχικά (και για τέσσερα έτη) από κοινοτικούς πόρους.

Ρόλο οικογενειακού γιατρού θα αναλάβουν και οι παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι των υφιστάμενων Κέντρων Υγείας, ενώ για τον πληθυσμό που δεν θα καλύπτεται από τις ΤΟΜΥ, ο ΕΟΠΥΥ θα κάνει συμβάσεις με ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς.  Οι εξειδικευμένοι γιατροί των Κέντρων Υγείας θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως το ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ οικογενειακού γιατρού και νοσοκομείου.

(Αναρτήθηκε: 13/4/2017)

 

 

  Κλείνουν τα «αιμοληπτήρια»;

Σε κλείσιμο των αιμοληπτηρίων που λειτουργούν ορισμένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα εκτός των εγκαταστάσεών τους για την εξυπηρέτηση πολιτών, κυρίως απομακρυσμένων περιοχών, προχωρά το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για χώρους στους οποίους γίνονται αιμοληψίες συγκεκριμένες ημέρες και ώρες της εβδομάδας και τα δείγματα αποστέλλονται στο διαγνωστικό εργαστήριο για ανάλυση.

Όπως προβλέπει διάταξη που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας δίνει διορία τριών μηνών στα διαγνωστικά κέντρα να κλείσουν τους χώρους-αιμοληπτήρια.

Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται ότι η διάταξη κρίνεται απολύτως αναγκαία και άμεσης προτεραιότητας, δεδομένου ότι γίνεται καταχρηστική διενέργεια αιμοληψίας από δικαιούχους που ήδη διατηρούν διαγνωστικό εργαστήριο και αποφεύγουν να λειτουργήσουν και άλλα με τους όρους, τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις που θέτει η κείμενη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον νομοθέτη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός να διαμορφώνονται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και αφετέρου να προκύπτουν ζητήματα διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

(Αναρτήθηκε: 24/3/2017)

 

 

Προμήθεια τερματικών POS για κάρτες από γιατρούς

Με την παράγραφο 2 του άρθρου 69 του ν. 4446/2016 τροποποιήθηκε η παράγραφος 3 του άρθρου 20 του ν.3842/2010 και πλέον από 22.12.2015 μειώθηκε το όριο των συναλλαγών από 1.500 σε 500 ευρώ, πάνω από το οποίο θα πρέπει οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών-καταναλωτών και επιχειρήσεων (για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών) να γίνονται αποκλειστικά με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.

Επιπροσθέτως δεν θα έχει καμία έκπτωση φόρου για ιατρικές αποδείξεις ο φορολογούμενος αν η πληρωμή δεν πραγματοποιηθεί με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, ανεξαρτήτως ποσού.

(Αναρτήθηκε: 1/1/2017)

 

 

Τεστ αυτοαξιολόγησης στο ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ

Το ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ στην καινούργια του σελίδα ΤΕΣΤ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ περιλαμβάνει μια σειρά από quiz  που είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε κάθε γιατρός, νοσηλευτής, διαιτολόγος ή άλλος επαγγελματίας υγείας να μπορεί να αυτοαξιολογεί τις γνώσεις του σε ένα συγκεκριμένο θέμα που τον ενδιαφέρει.

Για να δείτε τα δημοσιευμένα ως σήμερα τεστ αυτοαξιολόγησης  κάνετε «κλικ» αριστερά στο σχετικό σύνδεσμο Σελίδα 4.

(Ενημερώθηκε: 17/4/2017)

 

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας